Aszpirin-hez hasonló vegyület található a bogyós gyümölcsökben
Hangulatunkat és közérzetünket az ételeinkben előforduló vegyületek is meghatározzák. Nézzük milyen panaszra, milyen gyümölcsöt ajánlott fogyasztani!
A szőlőben, szederben, málnában, eperben, ribizliben, áfonyában és egresben fájdalomcsillapító hatású vegyületek található, amely az aszpirinhez hasonló. Ezek a gyümölcsök gyakori fogyasztás mellett képesek enyhíteni a fejfájást és a krónikus ízületi fájdalmakat.
Továbbá a mozgás hatására is természetes fájdalomcsillapító anyag (endorfin) képződik a szervezetben. Az endorfin a további növeléséhez hozzájárul például a chili és az erős paprika. A teában, kólában, kávéban, csokiban rejlő koffein is segít csökkenteni a fejfájást. Arra viszont nagyon figyeljünk, hogy ne adagoljuk túl a koffeint!
Egyes táplálékok vitathatatlan befolyásolják közérzetünket. A bennük található aminosavakból az emésztés alatt idegi ingerületátvivő anyagok jönnek létre. Ilyen aminosav van például a húsokban, a tojásban, a tejben és szójában is, ami segít a depresszió megelőzésében. Ahhoz, hogy kellőképpen hasznosulni tudjon cink tartalmú élelmiszereket, hüvelyeseket vagy olajos magvakat kell fogyasztani.
Ajánlott az idénygyümölcsöket lefagyasztani, így egész évben könnyen fogyaszthatjuk!