Vannak, akik karéjra vágják, és harapják, vannak, akik úgy falatozzák ki a héjból, míg mások felkockázzák, és a magokat is precízen kiszedegetik belőle. A dinnyét mindenki máshogy szereti. A mag kérdése viszont máig vitás jó-e, valamint szabad-e megenni?
A dinnyemag egészséges
Ha a dinnye magját megesszük, általában nem történik semmi, csak keresztülhalad az emésztőrendszeren. Azonban, ha meg is rágjuk, máris kifejti jótékony hatását. Ugyanis tele van aminosavakkal, cinkkel, vassal, telítetlen zsírsavakkal, kalciummal és B-vitaminnal. Nem véletlenül ajánlott a magokat kávédarálóban őrleni, majd mindennap egy kiskanálnyi mennyiséget elfogyasztani belőle egészségvédelmi okokból.
Vakbélgyulladást okozhat?
Igaz az emberek 5-10%-ánál előfordulhat vakbélgyulladás az élete során, máig nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy mi okozza. A tény, hogy a nyugati étkezés részben felelőssé tehető érte, a cukrokban, zsírokban, szénhidrátokban, nehéz ételekben gazdag táplálkozás lassítja a bélnek a mozgását, és emeli a kockázatot.
Egyes tanulmányok véleménye szerint lehet összefüggés a magok (pl. dinnyemag, cseresznyemag) lenyelése és a vakbélgyulladásos között, ez azonban csak kis százalékban fordul elő.
A szakértők az ajánlják, hogy a legkisebb kockázatot is elkerüljük, érdemes jól megrágni a magokat és úgy fogyasztani, az egyáltalán nem elfogyasztás vagy az egészben való fogyasztás helyett.